GEZOND 50+
Eerste reacties: “Het is superlekker als saus”
Wat is nu echt gezond als je ouder bent?
Een van de “dreigingen” is de kans op kanker. Die kun je met voeding niet genezen maar er zijn veel studies die laten zien dat een gezonde levensstijl flinke invloed heeft.
Ik maak graag het volgende snelle hapje – het is juist een verzameling voeding(stoffen) waarvan we weten dat het heel verstandig is m.b.t. de gezondheid.
Hier volgt een snelle en erg lekkere hap.
Een paar eetlepels per dag is voldoende. Bewaren in de koelkast eenvoudig, maar wel weer goed doorroeren.
Dit heeft u nodig:
Tomatenpuree – een pakje van 500gram
Olijfolie – een koffiekopje = ongeveer 100ml
Oregano – gedroogd, 1 eetlepel met zoveel als erop kan
Paranoten – 12 stuks
Knoflook – één bol
Sambal Manis
Blok ontvelde gember
Maken
1) Doe de tomatenpuree in een pannetje en verwarm het.
Maar niet warmer dan dat u het pannetje nog in uw handen kunt houden.
2) Roer er een kopje Olijfolie doorheen.
Echte troebele olie mag niet verhit worden.
Dit duurt even, liefst met een houten lepel.
3) Voeg toe: de flinke(!) eetlepel gedroogde Oregano.
4) Voeg toe: 3 eetlepels Ketjap.
5) Voeg toe: 2 thee-lepels Sambal. Nooit oelek gebruiken. Dat spul is onze uitvinding voor de horeca ofzo, brrrr 🙁
6) Maal de 12 paranoten in fijne stukjes samen met de teentjes van de bol knoflook, en het blokje gember.
Ook toevoegen uiteraard..
Wat zit er in de ingredienten?
– Tomatenpuree
Lycopeen. Dit is het rood van de tomaat. Een zéér gezonde carotenoide. Wordt warm veel beter opgenomen.
– Olijfolie
Met veel enkelvoudig verzadigd vet en een heel scala aan interressante fenolen.
Zie Oregano!
– Ketjap
De echte is een gefermenteerd product.
Dat is goed nieuws voor uw darm.
Die lijkt niet meer te verkrijgen.
Fermentatie kost tijd = geld.
Zelf maken blijkt eenvouding!. Lees HIER over Ketjap!
– Paranoten
Twee paranoten leveren ons al de dagelijkse behoefte aan Selenium. Selenium wordt, als je niet overdrijft, vaak in verband gebracht met de kleinere kans op kanker.
Paranoten bestaan voor 2/3 uit zeer gezonde vetten.
– Knoflook
Super natuurlijk. Zeker rauw. Interressant is dat bij rokers blijkt: 2x per week knoflook eten en de kans op longkanker neemt met 28% af (zie onder).
– Sambal Manis – 2 flinke thee-lepels
Voor de smaak. Maar de pepers verbeteren de opname vrijwel alle voedingstoffen.
Het lijkt erop dat capsaicine, de “hete”stof uit pepers
een gunstig effect heeft mbt (vooral darm)kanker.
Cancer Preventiom Research. July 2013 – Raw garlic consumption as a protective factor for lung cancer, a population-based case-control study in a Chinese population.
DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-13-0015
– Gember
Gember staat bekend om veel gezonde eigenschappen.
De anti ontsteking werking en het gunstige effect bij misselijkheid
en maagpijn zijn de bekendste. Waarschijnlijk heeft het ook een
positief effect bij kanker.
Anticancer Effect of Ginger Extract against Pancreatic Cancer Cells Mainly through
Reactive Oxygen Species-Mediated Autotic Cell Death.