recepten-10

Recepten

PORRIDGE

De Engelsen noemen het zo… wij zeggen havermoutpap.
Mout is een bewerking van graan. De (in dit geval) haver wordt verspreid en iest bevochtigd. Daardoor groeien er zg spruiten, ofwel scheuten uit. Zoals de taugé uit de sojaboon groeit.
Nu pas wordt de haver, met de scheuten, gedroogd en gemalen. Dat is dan havermout, met een iets zoetige eigen smaak.
Daar is ook prima pap van de koken. Grove haver smaakt, en is, dus anders en is ongekookt prima en lekker.
Deze pap is een uitstekende voedingsbodem voor de training.
Af en toe maak ik porridge. Dat is gekookte havermout.
Je kookt dan 3 eetlepels havermout in een kopje water.
Heel ietsje zout erbij. Het is snel teveel maar zonder zout is het een stuk minder lekker. Roeren en koken, het bindt snel.
Beetje laten afkoelen en dan roer je er een halve eetlepel jam doorheen. Ik vind bosbessen of frambozen het fijnst. Zo krijgt het smaak en wordt het zoeter, wat nodig is.
Strooi er wat gemalen noten overheen.
Beetje amandel, 2 paranoten. En grove met de hand gebroken pecanoten. En eventueel een hand rozijnen.

Super voedzaam!