Limoen – Een hele
Belangrijk, dit haalt alle smaakt uit de ingrediënten naar de kip en het gehakt (of garnalen) toe.
Eén dubbele Kipfilet en 200 gram Garnalen.
Dit is het geschikte vlees. Het blijft heel, en is toch snel klaar als je het kookt. Snij kleine stukjes. Ik vind biologische kip véél fijner dan de kleur en smakeloze kip.
Parboiled Rijst
Meestal 2 tot 2.5 koppen water op 1 kop rijst
Deze rijst is voor gestoomd, reeds schoon en heeft een erg lage Glycemische Index van 30. Dat betekent dat hij erg langzaam verteerd. Van veel rijstsoorten wordt een parboiled versie op de markt gebracht. Kies dus eventueel een andere versie als de rijst je niet zo bevalt.
BEREIDING
Doe 1 liter kokosmelk in een pan en warm dit op.
Voeg daarna ongeveer 150 ml vissaus bij de kokosmelk toe. Laat je smaak bepalen of het genoeg is. Maak het iets te zout, want die smaak neemt straks weet iets af.
Leg de Sereh op een snijplank, en snij de kontjes eraf.
Snij ze vervolgens in de lengte door en de helften nogmaals. Zorg dat de stukken ongeveer 10cm lang zijn.
Als je ze mn aan het dikke einde kapot stampt met de houten lepel, krijg je er veel meer smaak uit.
Doe ze vervolgens in de pan. De Sereh wordt na het koken eruit gehaald.
Pel de knoflookbollen, daarna elk bolletje in stukjes snijden.
Laat de knoflook stukjes in de pan mee(koken)
Rasp de bruine schil van de gember met een schilmesje eraf, en vervolgens rasp of snij je verder totdat je heel kleine stukjes gember hebt. Hoe kleiner hoe beter. In de pan.
Voeg de ketjap toe en de tijm toe.
Snij de limoen doormidden, en pers deze uit in de pan.
Schep 1 afgestreken eetlepel Sambal Manis of Badjak uit het potje en voeg die toe.
Lekker laten pruttelen de pan zodat de smaken vermengen.
Snij de kipfilets in kleine stukjes en laat deze meekoken in de pan. Pluk het gehakt in stukjes in de pan Balletjes draaien is misschien de gewoonte maar die nemen minder smaak op dan ruwe stukken. Ipv gehakt kan het ook garnalen worden.
Hele zaakje laten pruttelen, een minuut of 20-3 zodat de kip duidelijk wit (gekookt) ziet aan de buitenkant.
Snij wat fruit om er bij te eten. Of rijst, of in de schil gekookte grote aardappel.