recepten-2

    M-E Training

Recepten

TON’S THAI

Ton’s Thai is iets uitgebreider kokkerellen dan de andere recepten, maar de moeite waard.

De Thai koken in een mengsel van kokosmelk en vissaus. Vooral kip, gehakt en eventueel garnalen zijn geschikt om de rijke smaak van de kruiden op te nemen, en zij koken makkelijk en snel gaar.

Versie: Kip met Lamsgehakt

Kook de rijst apart of eet het helemaal zonder rijst.
Het is dan meer een soort soep.
Maar zelfs een flinke gekookte aardappel erbij prakken is heerlijk. Kook de aardappel, na afborstelen onder de kraan, in zijn schil. En eet hem met schil.

Vergeet niet de Sereh eruit te halen.
Hoewel ik ze graag mee opschep en een beetje afknaag.
Heerlijke smaak!

Je kunt de kip en gehakt (of kip met garnalen) ook eruit scheppen zodat je het vocht met de kruidensmaak overhoudt. Daar kun je op een ander moment rijst of weer kip, gehakt of garnalen in koken.
Eén kopje rijst neemt ongeveer 2 kopjes vocht in zich op.









Ton’s Thai van kip en gehakt met vijgen, rijst en
papayapulp met ananas.
TON’s THAI
 
Wat heb je nodig
1 bol Knoflook
Gemberwortel
1 liter Kokosmelk
Ongeveer 150 ml Vissaus
2 eetlepels Ketjap
2 eetlepels droge Tijm naaldjes2
2 eetlepels Sambal Manis
3 stengels Sereh (Citroengras)
1 Limoen
Eén dubbele Kipfilet
400 gram Gehakt of gepelde garnalen
 
1 kopje Parboiled Rijst kookt u met 2 kopjes water.
Of wat meer water als u in een pannetje koot en afgiet.
 

TOELICHTING

Knoflook – 1 Bol
Haal een beetje oude bol knoflook.
Vaak is er al een teentje zwart aan het worden.
Deze tenen kun je makkelijk en snel met de hand van hun vel ontdoen. De knoflook wordt gekookt, en per teen in de lengte gesneden tot 2 of 4 stukken. Je krijgt niet de scherpe knoflook smaak. Dat gebeurt pas als je de cellen kapot drukt.


Gemberwortel
Dit is de hoeveelheid gember. Hier geraspt.
Met een schilmesje kun je snel het vel eraf schrapen.

Naamloos
Kokosmelk – 1 Liter
Die vind je in de (Aziatische) Toko, je pakken of blikken.
Er kunnen vreemde E nummers inzitten, zoals E435.
Ik weet niet wat ik daar van moet denken.
De kokosmelk uit de natuurwinkel (super?) is in ieder geval zonder enige vreemde toevoeging.
 
 
Vissaus – 150ml
Die vind je in de Toko.
Voeg de Vissaus al roerend toe tot dat de melk duidelijk zout is. Ietsje te zout, want dat wordt weer minder door de andere ingrediënten.
 
 
Ketjap – 2 Eetlepels
Liefst de oosterse dikke ketjap uit de Toko.
 
 
Tijm – 2 Eetlepels
In plaats van de takjes is het veel makkelijker direct de naald-achtige stukjes te kopen.
 
 
Sambal – 2 Afgestreken Eetlepels
Nooit de horeca Sambal Oelek kopen, die is vies en scherp.
Kies Sambal Badjak of Manis.
 
 
Sereh = Citroengras – 4 Stengels
Dit geeft de geweldige smaak aan je Thaise variatie straks.
Citroengras
Limoen – Een hele
Belangrijk, dit haalt alle smaakt uit de ingrediënten naar de kip en het gehakt (of garnalen) toe.
 
Eén dubbele Kipfilet en 200 gram Garnalen.
Dit is het geschikte vlees. Het blijft heel, en is toch snel klaar als je het kookt. Snij kleine stukjes. Ik vind biologische kip véél fijner dan de kleur en smakeloze kip.
 
 
Parboiled Rijst
Meestal 2 tot 2.5 koppen water op 1 kop rijst
Deze rijst is voor gestoomd, reeds schoon en heeft een erg lage Glycemische Index van 30. Dat betekent dat hij erg langzaam verteerd. Van veel rijstsoorten wordt een parboiled versie op de markt gebracht. Kies dus eventueel een andere versie als de rijst je niet zo bevalt.
 
 
BEREIDING
Doe 1 liter kokosmelk in een pan en warm dit op.
Voeg daarna ongeveer 150 ml vissaus bij de kokosmelk toe. Laat je smaak bepalen of het genoeg is. Maak het iets te zout, want die smaak neemt straks weet iets af.
 
Leg de Sereh op een snijplank, en snij de kontjes eraf.
Snij ze vervolgens in de lengte door en de helften nogmaals. Zorg dat de stukken ongeveer 10cm lang zijn.
Als je ze mn aan het dikke einde kapot stampt met de houten lepel, krijg je er veel meer smaak uit.
Doe ze vervolgens in de pan. De Sereh wordt na het koken eruit gehaald.
 
Pel de knoflookbollen, daarna elk bolletje in stukjes snijden.
Laat de knoflook stukjes in de pan mee(koken)
 
Rasp de bruine schil van de gember met een schilmesje eraf, en vervolgens rasp of snij je verder totdat je heel kleine stukjes gember hebt. Hoe kleiner hoe beter. In de pan.
 
Voeg de ketjap toe en de tijm toe.
 
Snij de limoen doormidden, en pers deze uit in de pan.
 
Schep 1 afgestreken eetlepel Sambal Manis of Badjak uit het potje en voeg die toe.
 
Lekker laten pruttelen de pan zodat de smaken vermengen.
 
Snij de kipfilets in kleine stukjes en laat deze meekoken in de pan. Pluk het gehakt in stukjes in de pan Balletjes draaien is misschien de gewoonte maar die nemen minder smaak op dan ruwe stukken. Ipv gehakt kan het ook garnalen worden.
 
Hele zaakje laten pruttelen, een minuut of 20-3 zodat de kip duidelijk wit (gekookt) ziet aan de buitenkant.
 
Snij wat fruit om er bij te eten. Of rijst, of in de schil gekookte grote aardappel.