recepten-8

    M-E Training

Recepten

OERSOEP

Probeer dit makkelijke gerecht en begrijp hoe arm uw voedsel was 🙂

Dit is de ouderwetse manier van soep maken. De bedoeling is dat je optimaal profiteert van voedingstoffen die wij tegenwoordig (bijna) niet meer aantreffen in onze maaltijden, t.w. collageen, gelatine en (goed opneembare!) mineralen. Het beste is om rund en kip te combineren. Ik ben ook een filet- en gehakt-eter maar hier gaan we de botten uitkoken, niet opeten!

Door de ingrediënten zoals hieronder te kiezen zijn er nog veel meer belangrijke stoffen aanwezig, zoals pre-biotische vezels, allicine en andere zwavelverbindingen, shogaol, gingerol, beta-caroteen en natuurlijke ontstekingremmers. Daarnaast flavonoiden als kaempferol and quercetine. Zwarte peper levert piperine, een stof die de opname van veel andere voedingstoffen flink verbetert en de activiteit van spijsverteringsenzymen doet toenemen.

UPDATE 2017
Hoe zuurder het water waarin je de botten laat trekken hoe meer je eruit haalt. Meer appelazijn toevoegen is geen optie omdat het de uiteindelijke smaak te sterk beïnvloedt.
Maar er is heel smakelijke manier dit voor elkaar te krijgen.
Per liter water: Knijp één limoen uit en voeg één eetlepel balsamico toe. De balsamico maakt de uiteindelijke soep erg lekker maar het mag niet meer dan 1.5 EL zijn, per liter.

TIPS
1) Als je de schenkels wast onder de koude kraan heb je vrijwel geen schuimvorming meer. Ik denk dat het geen vuil is maar zaagsel van het bot als de schenkels gezaagd worden.

2) Je bespaart flink kosten als je kip met minder dan 3 sterren accepteert.

3) Als je een grote pan soep maakt en je kookt hem na 2 of 3 dagen weer helemaal op, wat ze vroeger deden, dan blijft de soep langer goed. Immers je kookt alle bacterieën weer naar hun hiernamaals. Niet te lang wachten. Als ze eenmaal beginnen te broeien dan dood je ze wel maar de smaak van de soep wordt minder.

Probleem is de lange afkoelperiode.
Oplossing: zet hem in de gootsteen met koud water op bv de houten(!) afwasborstel zodat de onderkant ook koelt.
Wel de deksel erop laten. Af en toe de soep roeren.
De pan is zo snel koud genoeg om in de koelkast te zetten.

BEGINNEN
Dit is tegenwoordig mijn pan. Tis even een uitgave maar dit is een Le Creuset volledig gietijzeren pan.
Hij is geëmailleerd ovaal 32x25cm, 5 Liter inhoud.
Ik maak dus flink wat soep, voor de hele week. Deze pan kan ik onder (dwars) in de koelkast zetten omdat hij zo smal is (hoogte 18cm)

Ik heb een hele zomer geleefd op deze soep.
Dat wil zeggen, 2 borden per dag met veel fuit (10 stuks van alles). De pan blijft in de koelkast, ik schep er steeds een bord uit en verwarm dat in een steelpannetje.
Ik ben net een week op trainingskamp geweest en zie uit naar een nieuwe pan met Oersoep.
 
Wat heb je nodig
Flinke Pan  Voor 3 liter water en 1 L ingrediënten.
Gebruik een ijzeren pan waar een magneet aan vast blijft plakken. Dat is een goede test  anders heb je een pan met metalen zoals nikkel die je ook in je soep krijgt.

STAP EEN
Drie liter water in de pan.
Doe er 3 runderschenkels en 8 drumsticks en 6 eetlepels appelazijn bij en 2 uitgeknepen limoentjes.
Aan de kook brengen en minstens vier, liever zes uur zachtjes laten pruttelen, met een deksel erop.
Roer soms. Er kan bruin / grijs schuim op het water komen staan. Dat schep je eraf! Lees hierboven tip 1.

Het laatste uur is mooi te gebruiken om vast van alles te snijden. Zie stap 3.

STAP TWEE
Haal de schenkels en drumsticks één voor één uit de pan en leg ze in een soepbord. Veel vlees is er al afgevallen.
Zo kun je het zichtbare vet wegsnijden.
Snij het vlees dat nog niet van het bot gevallen is eraf.
Alles gaat terug in de pan, e.e.a. aan bot kun je nu reeds weggooien. Dat schept ruimte.
Ook de eventuele mergpijpjes gaan de pan uit.

STAP DRIE De andere ingrediënten

OPTIONEEL
KnolVenkel Ik doe er graag een knolvenkel bij. De lichte anijsachtige smaak kom je in de soep weer tegen. Voor de koop kun je aan zo’n groene top krabben en ruiken.
Je weet dan precies wat je eventueel aan je soep toevoegt. In ieder geval levert venkel kalium en (nog meer) vezel.
Snij de witte kant onderaan er af en de rest kan in stukken gehakt mee de soep in.
 
 
STAP VIER
Het gehakt eerst in en andere pan helemaal gaar en los braden. Daarna met bij de soep doen.
 
Je hebt alle onderstaande ingrediënten klaar en gooit ze in de pan.
 
Rustig een uur tot 90 minuten door laten pruttelen. In totaal dus zo’n 5-5.5 uur.
 
Per liter soep voeg ik een afgestreken eetlepel ongeraffineerd zeezout toe.
BELANGRIJK voor de smaak!
 
 
TOT SLOT        
Ik laat de botten in de soep maar eet ze niet. Het knagen aan de botten is wel gezond…
Als er nog vlees aan het bot zit snij dit dan los.
Als je de botten er eerder uit gehaald heb, wat ruimte geeft voor de andere ingredienten dan is dat ook prima.
 
Smakelijk Herstel !