STAP EEN
Snij de citroengras stengels (sereh) over de lengte open en één maal doormidden en leg ze op de bodem van de pan.
Om de smaak er goed uit te krijgen sla ik ook nog met de rand van de houten lepel op de opengesneden kant.
Leg de mergpijpjes er bovenop.
Voeg anderhalf tot twee liter water toe.
Knijp 2 limoentjes helemaal uit boven de pan.
Belangrijk, het zure water trekt de voedingstoffen uit de beenderen.
Je kunt dit ook doen zonder het citroengras maar ik vind de bouillon erg lekker mét!
Aan de kook brengen en vier uur zachtjes laten pruttelen, met een deksel erop. Er kan wat bruin/grijs schuim op het water komen staan. Dat schep je eraf!
STAP TWEE
Alles uit de pan halen en weggooien.
Je houdt een heldere citroenbouillon over.
Hierin kook je de volgende ingrediënten.
Wortels Twee flinke wortels.
In 1mm schijfjes snijden.
De wortel (en eventueel) gember moeten er als eerste in.
Zij moeten het langst koken. Daarna kun je rustig de rest snijden en toevoegen. Die worden sneller gaar.
Uien Twee stuks.
Gemiddelde uien in vrij kleine stukken gesneden.
Ik gebruik graag 1 gele en 1 rode ui.
Prei Twee niet te grote prei met veel groen.
Ik gebruik vooral het groen van de prei en gooi het laatste witte stuk weg.
Paksoi In grote stukken snijden.
Zeezout Twee eetlepels.
Rundergehakt 200 gram voorgebakken.
Dus eerst uitbakken (los gebakken) evt. eruit lopend vet verwijderen en dan bij de soep voegen.
Verse rode peperEén flinke verse rode peper.
Daarmee wordt het pittiger. Snij of knip hem in kleine stukjes.
Als de stukjes wortel zacht zijn is alles gereed.
Dat is ongeveer na een uur. Je test dat eenvoudig door te kijken of je een schijfje wortel in een lepel redelijk makkelijk tot moes drukt.
OPTIONEEL
Erg smaak bepalend en als je er van houdt.
Gember Vier stuken ter grootte van een duim.
In kleine stukjes snijden. Ik hak dit snel met de uienhakker in fijne stukjes.