Het Ei Argument
In de filosofie worden arguments gebruikt om iets duidelijk te maken. Ik heb hier mijn eigen argument wat gaat over de betrekkelijkheid van “kennis” uit uw GSM.
Het gaat ook over wat kennis is.
De GSM is (meestal) geschikt om de hoogte van de Eiffeltoren te vinden of bij welke temperatuur water kookt. Maar kennis uit uw GSM halen is moeilijker dan u denkt.
De vraag is: “Hoeveel eieren per dag eten is gezond”?
Wat is bijvoorbeeld het maximum aantal? Het gaat erom dat u iemand een getal ontlokt. De keuze mogelijkheden zijn:
0 t/m 10. Het aantal 10 staat voor 10 of meer eieren.
Het eieren eten is een goed voorbeeld omdat iedereen hier een mening over heeft.
Stel nu iemand antwoord u: “Vier eieren per dag is nog gezond”. Uw vraag wordt dan (-1 en +1): “Waarom geen 3 of 5 eieren?” en voor men antwoordt vraagt u ook: “Waarom geen 0 of 10?”. En zo komt u bij het doel van het Ei-Argument namelijk, je kunt ieder getal vinden op het net. Hoe weet u dat u het juiste getal gevonden heeft? Zo vertelde ik er vaak voor de grap bij dat je op het net bij wijze van spreken ook kunt vinden dat de aarde plat is. Ondertussen is er een site die dat inderdaad serieus meent…
Als je iets op het net opzoekt dan vind je alle mogelijke antwoorden. Als je, in dit geval van 4 eieren is max., niet kunt verdedigen waarom 5 teveel is moet je je afvragen wat voor “kennis” je gevonden hebt met je getal 4.
Uw nieuwe inzicht heeft geen waarde….
En dan is er nog wat we noemen: Conformation Bias.
Dit is de neiging die we allemaal hebben om juist díe kennis op te zoeken die onderbouwt wat we al dachten.
Bestudeer de inzichten die uw mening weerspreken en hou er rekening mee dat uw uitspraken een kennisgebied kunnen betreden waar u niet in thuis bent.