sheet-6

    M-E Training
sheet6

De Fipronil (en Amitraz) affaire

Waarschijnlijk weet u het nog wel. Omstreeks juli 2017 speelt de Fipronil affaire in volle omgang. Bij veel bedrijven zijn de kippen bespoten met een middel dat Fipronil, en vaak ook Amitraz, bevat. Dat mocht niet, maar werd gedaan tegen o.a. luizen. De insecticiden kwamen via de kippen in de eieren terecht. Allerlei vakmensen rekenen ons voor dat de opname van Fipronil wel meevalt. De (internationaal) toegestane hoeveelheid is 5 microgram per kilo eieren. Dezelfde norm geldt overigens voor mest en heet veilig te zijn. Beide stoffen worden ook, zij het minimaal, gebruikt bij gewassen zoals citrusvruchten (Amitraz), of zaden van prei en ui (Fipronil).

Hier volgt mijn merkwaardige ervaring….
Begin 2017 start een trainer opleiding bij mij. Dat doe ik vaak thuis met sheets uit de diverse opleidingen op mijn TV. Hij brengt iedere 3 weken 30 echte bio-eieren mee.
Daardoor begin ik met een dagelijks vertering van gemiddeld 4 eieren. Dat was voor die tijd 2. Er is nog geen Fipronil affaire maar in deze periode kreeg ik op gegeven moment pijn, vooral met trainen, aan de Ilio-Tibiale band zowel links als rechts!