M-E Training
Alle training is steeds gericht op algehele lichaams coördinatie en propriocepsis en het ontwikkelen van vermogen. Het vergroten van de maximale kracht is geen doel, toch worden ze een stuk sterker en veranderen zij na wat langere tijd ook lichamelijk. Bij de sprongkrachttesten scoren de jongens duidelijk boven de normen zoals die door Dr.Jan Vos bij voetbaljeugd zijn bepaald in de afgelopen 20 jaar.
VOEDING
Er blijkt behoefte aan een centraal programma voedingvoorlichting.
Ik geef voorlichting op ouderavonden, groepsgewijs aan de ouders (D en C jeugd) en aan de teams zelf (B en A jeugd). Ik bezoek de door sc-Heerenveen gehuisveste jongens en ouders thuis.
UIT HET CLUBBLAD maart 2009
Vrije halter training
Kracht wordt steeds belangrijker binnen de topsport. Er wordt steeds meer gevraagd van spelers en er worden steeds meer wedstrijden gespeeld. De belangen worden steeds groter en de spelers raken steeds beter getraind. Als kracht een steeds voornamere rol speelt binnen het voetbal, dan moet je hier ook voldoende aandacht aan schenken. Ik sprak hierover met Ton Leenders.
Ton Leenders, heeft 15 jaar wedstrijdervaring als olympisch gewichtheffer en loopt nu al een flinke tijd mee in de wereld die topsport heet, m.n. als trainer/begeleider van met name (beach) volleybal, schaatsen, basketbal, waterpolo, schermen en bobslee. Sinds september 2008 is Ton fysiek trainer jeugdopleidingen van sc Heerenveen.
Het werd een uitermate zeer boeiend gesprek over met name zijn werkwijze ”Vrije halter”.
De vrije halter methode is een ouderwetse training die niet veel meer wordt toegepast volgens Leenders. “De oefeningen met de olympische halter zijn voor mij het belangrijkst omdat deze training direct de prestatie beïnvloedt. Je kunt het omschrijven als een soort ”ouderwets zweten”.
De vrije halter trainingsvormen zijn afgeleid van het gewichtheffen. Het bevordert de coördinatie van je lichaam en je snelheid. En zegt Leenders, een wedstrijd wordt vaak beslist op snelheid. Het zijn prestatiegerichte trainingsvormen. ‘Ik heb zelf ook een aantal malen verassend goede prestaties gezien, in verschillende sporten, na een periode van alléén krachttraining’, vertelt Leenders.
Training met de olympische halter heeft een aantal natuurlijke voordelen:
– Meerdere gewrichten worden tegelijk aan het werk gezet;
– Veel spiergroepen worden tegelijkertijd aangesproken;
– Er worden hoge snelheden bereikt;
– Er wordt continue een beroep gedaan op de gehele coördinatie en balans;
– De powerzone wordt makkelijk bereikt.
Dit is het gehele gebied van de knie- en heup/rugstrekkers.
Hier wordt het vermogen gegenereerd voor het werpen, springen en sprinten.
– En de versnelling wordt getraind.
Ook onderdelen van de vrije halter training zijn kniebuigingen, springen en oefenen met een medicinebal. Een medicinebal is een zware, grote bal die wel 4 kilogram kan zijn.
Vooralsnog worden de vrije halter oefening alleen toegepast bij de jeugdige spelers van sc Heerenveen. Ton Leenders traint op maandag en dinsdag de 2e jaar’s C-junioren, de B-junioren, de A-junioren, en ook het vrouwenelftal wordt met specifieke trainingen onderhanden genomen door Ton.
”Je moet als 25 jarige topsporter niet meer beginnen met dit soort trainingen vertelt Leenders. Het is zeg maar ”jong geleerd, oud gedaan”. Jonge sporters voeren de oefeningen met gemak uit als je ze goed begeleid, en zelfs in hun verdere toekomst kunnen ze de oefeningen met gemak thuis uitvoeren. Bij sc Heerenveen heb ik een grote ruimte aan de Noordvleugel van het stadion (en het trappenhuis) tot mijn beschikking, en dat is prima werken. De jeugdtrainers zien gelukkig al iets terug en daar doe je het voor. En bovendien hebben de spelers plezier in hetgeen wat ze doen.
Sipke Tjerkstra
SEIZOEN 2009-2010 en Eerste team van Heerenveen
De training en voeding begeleiding bereidt zich uit naar het eerste team.
In dit jaar moet ik drie(!) maal een hoofdtrainer overtuigen van het nut van mijn training en voedingbegeleiding.
Dat is ook goed. Alleen als ik het hoe en waarom aan kan geven weet iedereen wat het betekent. Ik denk wel dat kracht-training betrekkelijk nieuw is voor het (Nederlandse?) voetbal, er is nog onbekendheid met de plaats van KT in het geheel en de effecten op de andere trainingen. Opvallend is ook dat vooral de keepers extra training zoeken, maar dat past ook bij hun rol.