bobslee

    M-E Training

 Bobslee

2015: Team van Calker is gestopt.

ZOMER 2013
Vanwege het blessureleed in het afgelopen seizoen hebben we nieuwe afspraken gemaakt.
De krachttraining is hoofdzaak – 4 trainingen per week. Daarnaast komt in sommige perioden de looptraining (2x). Het is mij niet meegevallen de mannen te vrijwaren van een groot volume extra “training”. De Nederlandse topsport is druk met nieuwe gadget training, software, core, Swiss ball (komen we er ooit nog vanaf?) enz. enz. terwijl de onontbeerlijke basistraining daar onder lijdt. De zomer is goed verlopen. We zijn wel voorzichtiger geweest na de vele klachten vorig jaar.
We trainen niet echt om te “toppen” zoals ik als gewichtheffer deed. De bedoeling is dat ze vooral snel zin achter de Bob. Aan het einde van de zomer kijken we wél wat haalbaar is met voorslaan. Zo zie je bij Sybren Jansma 4 pogingen op 160 kracht voorslaan helemaal niet lukken maar het is wel een trainingsprikkel om ook een hoge 1 te kunnen laten zien. Ik wist dat van tevoren dus precies 1 week later lukt het wel. Erg mooie beurt (zie filmpje).
Daarna bleek 167.5 nog net teveel – ik hou ze graag voor dat ome Ton’s pr op 165 staat 😉

 
Meer info over het Bobslee:SYBREN JANSMA Kracht Voorslaan 160kg

APRIL 2012

Afgelopen winterseizoen is het Bobslee team van Calker 4e op
de WK geworden !

Zomer 2012 – Op weg naar Spelen van Sochi begin 2014

We hebben de hele zomer getraind. De nationale push tests
hebben de mannen in deze volgorde in de 4-mans Bob geplaatst:

Edwin van Calker

Stuurman Kniebuigen (op mijn manier!!) 180 2x

Sybren Jansma

Altijd snel 30m staand electronisch 3.61, Kr-voorslaan nu 155

Arno van Calker

Enkel vanuit de KT verrassing

De jongeren…

 

Yannick Greiner

Pakt de 4e plek in de Bob Technisch voorslaan 135

Jeroen Piek

Reserve Kr-Voorslaan nu 132.5

Igor Brink

Verrassend goed push. Gaat 1e periode in het jeugdteam meedoen.

Hier films van de nieuwe oefeningen in onze training
 
Het BobDrukken

Hier doe ik hem zelf: Het BOBDrukken

Hier doet Jeroen hem zelf: Het BOBDrukken

Hier zie Stefan Groothuis de dubbele wereldkampioen
(Sprint en 1000m) ermee dollen.
Als je lager gaat dan de navel wordt het te zwaar.
 
 
De BOB PULL

Hier Jeroen  : BOB Pull

Hier Sybren: BOB Pull

Zomer training buiten (Harderwijk)

Dit filmpje geeft een idee van hoe er getraind wordt op deze railbaan.
 
 
Rechts ziet U inspanningsfysioloog Dr. Jan Vos

April 2011.
De samenwerking tussen mij en het team van Edwin van Calker gestart. Het betreft de krachttraining en voeding / suppletie begeleiding. Door onze eerdere trainingsperiode (zie onderstaand verhaal) willen wij van beide kanten graag aan een goed resultaat werken. Ik werk nu (uiteraard) direct voor team Calker.

De groep rond Edwin is uitgebreid met Dempsey Tamara, Igor Brink en Jeroen Piek. In augustus is de groep uitgebreid met Vincent Jansma en Sanne Rooijmans.

Hieronder drie films. je krijgt zo een indruk van de training omstandigheden. Je ziet ook dmv de hispeed camera wat voor een krachten er spelen bij de vrije halter training. en Sybren slaat hier nog maar 100kg voor. Zijn top is 140kg. Yannick zie je dicht bij zijn pr met 120kg.

Dit soort training komt uit de gewichthef sport:

Jeroen Piek  Voorslaan

Sybren Jansma  HiSpeed camera

Yannick Greiner  Voorslaan

Sybren Jansma:

TRAINING RESULTATEN
Eind zomer hebben we gekeken naar de top in het kracht voorslaan (power clean).
Zonder dat we ooit getraind hebben om hierin te toppen zijn er toch opmerkelijke resultaten. Dempsey trainde ronde 100kg in het voorslaan omdat onze training gericht is op het power event BobSlee… maar slaat uit het niets 147,5 kg voor!

Nog opmerkelijker is het verhaal van Jeroen Piek. Nieuweling Jeroen wist met de push-testen, de selectie voor het winter seizoen, de tweede tijd te lopen achter de internationale topper Sybren Jansma. Jeroen’s verhaal lijkt op dat van Timothy Beck in 2009. Jeroen start de zomer met 80 voorslaan, nu werd het 117,5 en hij is 11 kg zwaarder… wat de bedoeling is voor het BobSlee mits je sneller wordt in de sprint.
De Bob wordt verder bezet door Yannick – hij trainde al mee in 2008/2009.

Sanne Rooijmans bleek met de testen, de snelste vrouw voor Nederland.

Start 2008 BOBSLEE

Op weg naar de Olympische Spelen 2010

De mannen van het Nederlandse BobSlee team wisten door hun atletiek achtergrond dat de vrije haltertraining voor hun onontbeerlijk was om tot de best mogelijk starttijd te komen. Zij zijn daarom zelf de krachtraining gaan oppakken. Voormalig topschaatser Rintje Ritsma, is een oude bekende voor mij. Ik trainde hem in de periode van de Sanex schaatsploeg (1998-1999) en de TVM schaatsploeg (2000-2002). Rintje is teammanager geworden van BobSleeTeam Nederland het team van Edwin van Calker, en wist deze mannen te overtuigen dat er iemand is met veel “halterkennis”.

Onze eerste ontmoeting op Papendal in augustus 2008 zette e.e.a. op de rails.
Het leuke is dat deze groep mannen net zo traint als ik vroeger gedaan heb.
Zij verwerken flinke belastingen vergeleken met de meeste andere sporten. Bijvoorbeeld hun voorslaan speelt zich af in (uiteindelijk) de range 120 tot 140kg. Ik zag wel dat de verhoudingen tussen de oefeningen onderling niet klopte. Het zal meer tijd kosten dan we dit jaar hebben om dat in orde te krijgen.
Een aantal dingen heb ik direct veranderd omdat zij tegen de achtergrond van hun sport en verdere training (atletiekbaan) teveel meespelen in de optredende klachten / blessures.

– Het voorslaan blijft maar ik probeer de ingesleten techniek zoveel mogelijk op orde te brengen.
– Het trekken vervalt. Het heeft geen meerwaarde en eea is technisch niet haalbaar.
– De legpress komt te vervallen.
– Ik maak een start met de pull-training.
– De power-press komt erbij.

Hier ziet u een aantal films van hoe ik de ploeg leerde kennen in 2008.
Nu ik ze terug zie, valt me op dat de halters en de mannen ondertussen zwaarder zijn. De techniek is intussen ook flink verbeterd.

Hier ziet u een aantal films van hoe ik de ploeg leerde kennen in 2008.

De winter 2008/2009 was historisch voor het Nederlandse Bobsleeën, met zelfs een 2e plaats op een van de wereldbeker wedstrijden en een startrecord!
Met de Olympische nominatie op zak hebben wij in de zomer van 2009 continue getraind.

Krantbericht Oktober 2009 Leeuwarder Courant
CESENA – Sybren Jansma kan zich al bijna opmaken voor de Olympische Spelen van Vancouver. De bobsleeër uit Opeinde veroverde maandag en gisteren tijdens selectiewedstrijden in het Italiaanse Cesena een plek in zowel twee- als viermansbob van piloot Edwin van Calker waarmee deelname aan de wereldbeker verzekerd is. Om definitief te kunnen deelnemen aan de Spelen, volstaat een klassering bij de eerste tien op een van de komende wereld-beker ontmoetingen. Vorig jaar dwong TeamNL een olympische nominatie af. Jansma was erg blij. Niet eens zozeer om de kwalificatie op zich als wel om zijn goede vorm.
Hij trainde de afgelopen maanden intensief met krachttrainer Ton Leenders om nog sterker te worden. De lange en sterke Jansma (1,99 meter en 102 kilo) kwam in Cesena als sterkste uit de bus. Naast Jansma en Van Calker verzekerden ook Arnold van Calker en Timothy Beck zich van een plekje in de viermans slee. Die laatste was eigenlijk al met topsport gestopt. Uiteindelijk zat hij vorig seizoen tijdens het WK gewoon weer bij Van Calker in de slee. De hernieuwde kennismaking beviel zo goed, dat Beck in de zomer met het team verder trainde om alsnog een poging te doen de Winterspelen te halen. Half november vindt de eerste wereldbekerstrijd plaats in Salt Lake City.

Oud topsprinter Timothy Beck hoort er sinds deze zomer ook bij. ij heeft net als de anderen (5 van de 6) gekozen voor het volledige trainingsprogramma én de voedingbegeleiding.

DE EINDSELECTIE
Opmerkelijk is dat Timothy flink zwaarder geworden is deze zomer, wat de bedoeling was, en zijn kracht voorslaan is op een voor hem veel hoger niveau gebracht terwijl zijn 30 meter sprinttijd exact gelijk is aan toe we startten, 3,63s. De grote en zwaardere Sybren Jansma wist zelfs 3,60 op de klok te zetten.

PERSBERICHT – 22-09-2009 door Mart van Gemeren
Bobslee: ex-atleet Timothy Beck in viermansbob Van Calker
Timothy Beck zal in de viermansbob van Edwin van Calker plaatsnemen.
De voormalige atleet maakt deel uit van het olympisch traject dat de viermansbob zal afleggen. Naast Beck gaan ook Sybren Jansma en Arnold van Calker plaatsnemen in de viermansbob. Jansma zal samen met Edwin van Calker ook in de tweemansbob actief zijn. Beck nam ook in 2002 deel aan de Olympische Spelen. Toen maakte de sprinter deel uit van de viermansbob van Glas. en jaar later won Beck brons met de 4×100 meter ploeg op het WK atletiek en nam in 2008 afscheid van zijn loopbaan. Begin dit jaar keerde Beck echter op zijn stappen terug. In het Italiaanse Cesena liet Beck in de kwalificatiewedstrijden voor een plek in de tweemans- en viermansbob Yannick Greiner, Jarno Beuving, Ivo de Bruin, Cesar Gonzalez en Roel Verwer achter zich. Arno Klaassen is eerste reserve.

OP WEG NAAR DE SPELEN VAN VANCOUVER
De eerste wereldbekerwedstrijd leverde een slechte en een goed race op.
Voor mij is uiteraard de echte fysieke kant belangrijk. Dat lijkt voorlopig in orde, in de 2e race hadden de mannen de beste starttijd!

De Olympische qualificatie is een feit!

Toevoeging site op 03-09-10

Bizarre afloop
Op de Olympische Spelen te Vancouver zijn de Nederlandse mannen niet gestart…. dat zal niemand ontgaan zijn. Dit was natuurlijk voor alle betrokkenen een enorme teleurstelling.