drie lessen

    M-E Training
 

Drie lessen van Ton Leenders

 
Posted by:ErikHein | april 12, 2017
Als je ( afgeschreven) turnsters naar Olympisch goud kunt brengen dan heb je wat te vertellen toch? De lijst van sporters op Olympisch en Wereldniveau die Ton Leenders begeleidt heeft is enorm. Wat mij nog meer aanspreekt is zijn ongelooflijke ontwikkelingsdrang en nieuwsgierigheid: steeds maar weer op zoek naar meer en betere kennis, beter communiceren en beter begeleiden. Samen met vaste bijscholing bezoeker John Kenbeek schoven we aan bij NL coach bij een lezing van deze onnavolgbare duizendpoot. Ik keerde drie dingen:
 
1. Mensen die echt wat te vertellen hebben hoeven zich niet aan didactische regels te houden. Leenders spong als vanouds van het ene onderwerp naar het andere. Van het mogelijke kwaad van fructose naar een wetenschapsfilosofische discussie. Bij ieder ander zou je afhaken…maar dit is gewoon smullen. Wat fascinerend zijn verhaal over het trainen met Olympisch kampioene Sanne Wever! En hoe hij daar het voedselregime op zijn kop moest zetten.
 
2. Pas op met Fructose…of niet?
 
Vaak worden stoffen in ISOLATIE bestudeerd alsdus Leenders. Dan krijgen ze het etiket slecht of goed. Maar in het echte leven komen stoffen niet geïsoleerd voor en hangt goed of slecht af van de context en combinatie. Zo is fructose in een natuurlijke setting (appel) een andere stof dan wanneer geïsoleerd. Zijn pleidooi tegen de gevaren van isolatie is een eyeopener.
 
3. Hier goed, daar fout!
 
Wat in de ene situatie goed is kan in een andere situatie fout zijn. Mensen zijn divers, voeding is divers en training is divers. Pas op met het veralgemeniseren! Het is zo,n bekend gegeven, maar hoe vaak trappen we in de val van zwart wit denken. Zoals Leenders het zegt, maar ook mijn mentor Henk Kraaijenhof: onderzoek gaat over gemiddelden, topsport over unieke individuen. De boodschap: maatwerk.
 
Ps: dit doet me sterk denken aan de discussies binnen gevaarbeheersing bij politie en defensie. Ja, er zijn algemene oplossingen die vaak werken. Maar elke situatie is ook net anders en ik hoor collega Vanzanten nog zeggen: wat gisteren werkte kan morgen wel eens helemaal niet werken.
 
Bonus: 4 Belastbaarheid vergroten
 
Leenders heeft het keer op keer over belastbaarheid vergroten. Dit is de essentie van zijn werk. Dit doet me denken aan Bas Willemsen: ook hij ziet krachttraining voor sporters vooral als het vergroten van de belastbaarheid (van het bindweefsel).
Weetjes
 
Ik nodig je uit om zelf Leenders op te zoeken maar wil toch een paar leuke weetjes delen. Je kunt daar zelf verder onderzoek naar doen! Hier zijn wat uitspraken van deze boeiende man!
 
1. Slagroom is fantastisch, vooral als je het zelf maakt! Zonder suiker, beetje honing
 
2. Je kunt niet zeggen of melk wel of niet goed is. De ene kan er tegen, de andere niet.
 
3. Ga voor gefermenteerde melkproducten: kaas of yoghurt!
 
4. Ik weet niets van calorieën! En ik val mijn sporters er al helemaal niet mee lastig!
 
5. Hoe meer fruit, hoe beter je tanden.
 
6. De verarming van de Darm is een van de grootste problemen. Dit ontstaat al bij de geboorte. Daarom vraag ik bij intake ook altijd naar de geboorte.
 
7. Mensen die Engelse termen als Clean gebruiken in plaats van voorslaan e.d. moet je voor oppassen. Zij hebben waarschijnlijk weinig verstand van Olympisch gewichtheffen.