gehakt

    M-E Training
ghk2[1]
baharat[1]

WAAROM GEHAKT?

Gehakt is een goede manier van (meer) vlees eten.
Het is snel klaar en je kunt het kruiden zoals je wilt.
Hier volgt een systeem om met gehakt om te gaan.

WELK GEHAKT?
Ik zelf heb de voorkeur voor Schots rundergehakt en lamsgehakt. Dat meng ik ook graag. Ik verwacht dat deze runderen en schapen hun natuurlijke voeding hebben gehad. Dat is belangrijk, het heeft invloed op de kwaliteit van het vlees en de samenstelling van het vet. Schapen staan nog altijd buiten op gras, bij runderen doen we dat in Nederland steeds minder. Kijk in de literatuur naar Grass Fed en Grain Fed. Grain Fed zijn runderen gevoerd met graan.
Dat is niet natuurlijk voor runderen. Ze leveren daardoor meer verzadigd vet.
Als het gehakt teveel vet bevat is het heel makkelijk: bak en roer op hoge vlam en hou de pan scheef. Schep het vet eruit. Dat er overblijft is geen probleem, ook verzadigd vet heeft zijn plaats in uitgebalanceerde voeding.
Het enkelvoudig verzadigde vet in olijfolie (oliezuur omega-9) vult dit prima aan. Gebruik Extra Virgin olijf olie, deze moet mechanisch worden geperst zonder hitte of chemische toevoeging en er moet minder dan 1% zuur bevatten.

Deze olie is uit de eerste, koude persing en die gebruik je koud. Over de salade en over het warme eten als het eenmaal op je bord ligt. Zo profiteer je van een hoop gezonde stoffen in je olie. Om te bakken is zo’n eerste persing nogal duur en veel waardevolle stoffen gaan verloren. Een goedkopere voldoet dan. Kokosolie en/of echter boter bijmengen is ook uitstekend. Koude (vooral niet geraffineerde) olijfolie levert fenolen, flavonoiden en tocoferolen (Vitamine E familie).


KRUIDEN
Kruiden zijn erg gezond, ze zitten boordevol met beschermende stoffen (Polyfenolen – ontsteking remmend, anti-oxidanten). Er is al enig onderzoek waarin oregano-olie, rozemarijn-olie, of kruidnagel (cloves) bekeken worden).
Onze gewoonte om poeders te gebruiken betekent niet alleen veel smaakverlies maar ook verlies van de gezondheidsvoordelen.
De volgende kruiden heb ik altijd in huis.

COMBINATIES
Bak het gehakt met een kruid uit groep 1 gecombineerd met een kruid uit groep 2. Ik doe er ook altijd ketjap bij en vrijwel altijd uit.

De koenjit en de kruiden uit groep 2 gebruik ik in flinke hoeveelheden.

Groep 1
Koenjit – Geelwortel – Curcuma
Dit is het hoofdbestanddeel van de kerrie’s.

Fenegriek
Weinig van gebruiken.
Bv 3x wat je tussen duim en wijsvinger houdt.

Nootmuskaat
Rasp de noot zelf voor gebruik, veel lekkerder.

Kruidnagel
Tel ze! Je moet ze er weer uithalen uiteindelijk, niet opeten
Er is ook kruidnagelpoeder. Smaak blijft goed behouden.

Groep 2

Rozemarijn
Takjes. Gewoon meebakken ze worden zacht genoeg

Komijn
De zaden meebakken ze worden zacht

Oregano
Gedroogde blaadjes

Tijm
Takjes meebakken ze worden zacht genoeg

Gember
De wortel eerst wat raspen zodat het vel er hoofdzakelijk af is. Daarna snijden, hakken of raspen.

Kaneel. Links de Cassia en Rechts de Cylon

KRUIDEN EN WAAR ZE OM BEKEND STAAN

Rosemary and Basil (Rozemarijn, Basilicum)
Anti-inflammatory power

Cumin and Sage (Komijn, Salie) Anti Dementia

Cayenne and Cinnamon (Cayenne peper, Kaneel)
Anti Obesity

Coriander and Cinnamon (Koriander, Kaneel)
Sugar regulating

Lemon grass, Nutmeg (Citroengras, Nootmuskaat)
Bay leaves and Saffron (Laurierblad, Safraan)
Calming effects on your mood

Turmeric (Geelwortel, Curcuma, Koenjit)
Cancer fighting, anti inflammatory

Oregano (Oregano) Fungus-beating

Garlic, Mustard seed and Chicory (Knoflook, Mosterd, Witlof) Heart-pump power

Basil and Thyme (Basilicum, Tijm)
Skin-saving


Turmeric, Basil, Cinnamon, Thyme, Saffron,
Ginger (Gember)
Immune-boosting power

Coriander, Rosemary, Cayenne, Black Pepper
Allspice (Piment peper)
Depression-busting power