beachvolleybal

    M-E Training

BeachVolleybal

BEACHVOLLEYBALL 2002-2006

Begin 2002 kwam ik in contact met de Nederlandse top beach volleyballers/sters die onder trainer C. Groenhuijzen trainden in Aalsmeer.
Het begon met sprongkracht metingen.
 
Zie het BOK project onder Training
 
In Aalsmeer heb je The Beach.
Dit gebouw was ooit een bloemenveiling, maar nu voorzien de ingebouwde zandbakken de spelers van een aantal volleybal velden.
Training
Ik heb toen de hele generatie aan de vrije halter gezet.
Dat was nieuw – tot begin deze eeuw was de vrije halter trainingonbekend in de toepassing van vrijwel alle sport. Dit keer deden wij de training, sprongen, medicine ballen én halter training in het zand! Al snel kwam daar een tweede training bij “aan land”. Die training op harde ondergrond was een pittige haltertraining met voorslaan en kniebuig vormen.
 
Vergeleken met het zaalvolleybal is het beach volleybal, met zijn tweeën, fysiek zwaar. Dat uitte zich in de krachttraining. De trainingen namen een groter deel van de totale trainingstijd in en de fysieke aanpassingen waren groter.
 
Metingen
Natuurlijk heb ik hier ook met de contactmat de sprongkracht gemeten. In dit geval zowel in het zand, de mat ingegraven op 20cm, als op de harde ondergrond.
Natuurlijk zijn de sprongen in het zand niet zo hoog als die we deden op de stenen vloer…. maar opmerkelijk is dat na twee jaar trainen de sprongkracht van de hele groep op beide ondergronden vrijwel dezelfde waarden lieten zien. Waarschijnlijk is het specialiseren in beach volleybal in combinatie met wekelijkse krachttraining in het zand de verklaring.
 
Uiteindelijk mag er met mij niet meer getraind worden omdat het NOC-NSF de kracht-trainers gaat leveren.
 
BeachVolleyballers van mijn eerste uur.


Emiel Boersma en Rebecca Kadijk