waterpolo

    M-E Training

Waterpolo

BEGIN – 2000
Op moment van dit schrijven is het bijna 10 jaar geleden dat voor mij het waterpolo begon. Het startte met de nationale mannenploeg onder trainer Johan Aantjes.
Waterpolo kent geen harde ondergrond, en dat stelde mij voor een nieuwe uitdaging. De vrije haltertraining met zijn reactieve krachten (denk aan springen, sprinten.. je afzetten tegen een vaste ondergrond) heeft hier maar beperkte waarde. Ik koos voor een flinke periode waarin ik de sport, ook onder water, bestudeerde. Ik bracht de kracht-training naar de sporthal. Dat was nieuw voor de KNZB maar een en ander viel goed op zijn plaats.

De centrale trainingen vonden plaats op het KNVB terrein te Zeist, daar is een bad maar ook een mooie sporthal, waar ik al trainde met volleybal teams. Daarbij kwam dat het huren van de sporthal goedkoper is dan het huren van het zwembad.


TRAINING

Ook deze bond had geen materiaal om een training in te richten zoals ik dat graag wilde. Maar dat werd snel geregeld. Er kwamen olympische halters en toebehoren.
Zie de fotos onder o.a.

(Voetbal en Schaatsen).

Het materiaal bleef in de sporthal. De training was vergeleken met wat ik gewend was (b.v. atletiek, volleybal, gewichtheffen) veel meer gericht op schouders en armen. Met dit mannenteam heb ik hard getraind. Zij gaven ook aan dat ze meer (sets.. niet kilos 🙂 wilde kniebuigen dan ik verwachtte dat bij het waterpolo nodig zou zijn.

HET NEDERLANDS VROUWENTEAM
Al snel kwam ik in contact met het vrouwenwaterpolo.
Bondscoach Paul Metz

was op zoek naar een kracht-trainer. Hij bezocht mij thuis nadat de bond aangaf dat er al een trainer in de bond rondliep. Het klikt tussen ons tot op de dag van vandaag uitstekend.

In november 2000 (mannen) respectievelijk januari 2001 (vrouwen) stelde Paul Metz zijn Plan Utopia op, waarin hij de doelstellingen en organisatie t/m 2008 opstelde en waarin bijvoorbeeld de krachtraining een vaste plaats kreeg.
Op de films die Paul gemaakt heeft is te zien hoe het allemaal begon.

Paul heeft een enorme klus verricht in de periode tot 2006. Drie maal per week trainen?! S’morgens om 0.900u (na het eerste jaar om 08.00 vanwege de files) beginnen?!
Minder Trainen op de club?! Allemaal zaken waar een gewenningsperiode voor nodig was. Ik heb zelf meegewerkt aan het bouwen van een mentaliteit die past bij moderne topsport. Het vrouwen waterpolo was maar net Olympisch, (nog) niet zo groot (als b.v. het mannenpolo) en Nederland kende goede voorwaarden om naar de top te groeien. Toch begon het allemaal nogal amateuristisch. Daar staat tegenover dat Paul op alle fronten van aanpakken wist. En ik wist wat de bedoeling was op de werkvloer, ik had immers zelf al e.e.a. gezien als atleet.

Ondertussen trainde ik met het mannenteam en de jeugdteams door. Bij de vrouwen echter draaide ik 2 tot 3 trainingen per week. Zoals gezegd, s’morgens vroeg waarna het team verderop naar het bad ging voor de rest van de training. De meiden kenden nog allerlei verplichtingen, niet in de minste plaats die bij hun clubteams.

Onder deze omstandigheden heeft Paul Metz dit jonge team van niets naar de top 4 gebracht.

TRAINING
Natuurlijk was ik bij de trainingkampen – bijvoorbeeld op Sicilië waar sommige Nederlandse toppers in de Italiaanse competitie speelden (Catania en Palermo zijn grote clubs) zodat daar weer tegen geoefend kon worden. Later was onze ploeg ook gewoon goed tegen de mannenteams daar.

Hier introduceerde Paul ook de Zee-training… bikkelen door de branding en zover de zee op (en neer) dat ik ondertussen alle tijd had om voor iedereen voldoende watermeloenen aan te slepen.
Wat mij ook nog goed bijstaat is dat de polo teams gewoon op campings gaan zitten (ook in Nederland met de jeugd teams deed Paul dit).. als er maar een (goedkoop) bad in de buurt was. Even anders dan de hotels waar ik, in bv hetzelfde Italië, zat met de profteams schaatsen.

BIJ DE FILMS
Het filmmateriaal is duidelijk van het prille begin.
Eén film is de toenmalige promo-film van Paul (met aandachtstrekker aan het eind).

U ziet meiden die nog niet erg belastbaar, zelfs onhandig waren. U ziet meiden die 7 jaar later Olympisch kampioen (2008) werden. (Rianne Guichelaar – Marieke van den Ham – Simone Koot – Meike de Nooy – Yasemin Smit o.a.).
U ziet de Japanse Akiko (Inagaki) die met ons mee trainde.
Dit leidde tot een ruil met Japan, zij kregen onze kracht-training, wij kregen software die Paul graag had.

Waterpolo promo film


Kijk eens op

naar de carrière van deze sportvrouw. En u ziet al oefeningen die ik nu (2010) in het Nederlands dames topturnen weer gebruik

(zie Turnen)

Hier ziet u ook de eerste schreden op haltergebied.
Wat bleek is dat die axiale belasting erg goed uitpakte voor rug en knieën. Allerlei vage klachten die “bij het waterpolo horen” bleken te maken te hebben met de afwezigheid van de gesloten keten belasting die zo normaal is in ons dagelijks leven en in het grootste deel van onze sportbeoefening.

Waterpolo Krachttraining 1

De tweede film Waterpolo Krachttraining lijkt op de eerste maar er zitten hier en daar unieke beelden in.

HOE LIEP HET AF?
Eind 2006 gingen Paul en team niet meer samen verder. Ik trainde met dit team consequent door, de nieuwe bondscoach startte pas in mei 2006… We planden ook de nieuwe aanpak, ik weet nog dat zij mij speciaal in den Haag(!) opzochten waar ik vertoefde voor trainingen met tennissers.

Waterpolo Krachttraining 2

Maar ook hier zie oa: Beach , Volleybal, Schermen, Shorttrack moest ik wijken en de ploeg zich zou presenteren met de NOC-NSF trainer. De nieuwe bondstrainer Robin van Gaalen is ons allen bekend, hij heeft de ploeg uiteindelijk laten pieken toen het er om ging. Het vrij zijn van de clubverplichtingen, wonen in de buurt van de training, full-time sport. Zo hoort het.
Dat was er ik onze situatie nog niet. Ook hadden we Daniëlle de Bruijn niet ( werd als s’ werelds beste gezien stopte in 2003) . Die is juist onder Robin weer helemaal mee gaan doen. En dat is belangrijk gebleken, bijvoorbeeld: zij scoorde 7x in de finale.Haal je haar nu “uit” de Spelen dan kom uit waar wij in 2006 aangeland waren. Dat laat zien dat Paul Metz in die 6 jaar óók een flinke job geklaard heeft.

11 Korte Filmpjes met oefeningen

Elleboog Lopen

Javorec

Med Ball Lying

Med Ball Overhead

Med Ball Side

Med Ball Worp

PushUp Achterwaarts

Static Shoulder

Straight Pass

VormSpanning

Vrij Scapula