recepten-5

Recepten

BIEFSTUK PLAKKEN

danabiftek

Wat heb je nodig

Komijn – zaadjes, niet de poeder
Koenjit poeder = Curcuma = Geelwortel
Ketjap
Zout – liefst ongeraffineerd zeezout
Echte Boter
Olijfolie
Kokosolie
Sambal Manis
Opmerkingen.
Andere olie kunnen ook maar dit is een gezonde combi.
Nooit Sambal Oelek gebruiken. Het is scherp en vies.
Dat is dat rode spul wat je in de horeca vaak tegen komt. Beste is Sambal Manis. Check je sambal op E621 en kies anders. E621 = MSG = Mono Natrium (Sodium) = Vetsin.

WAAROM BIEFSTUK PLAKKEN?
Herken je dit?
Ik hou niet van rauw vlees zoals vaak binnen in de biefstuk. Het is ook verstandiger om ons vlees goed te verhitten. Maar een biefstuk kan ook taai worden.
Het lekkerste vind ik de buitenkant.
 
De oplossing!
Ga naar de slager (koop nooit verpakt vlees) en zoek een mooi stuk vlees uit.
Het mooist is kogelbiefstuk. Ik vraag mijn slager er 4mm plakken van te snijden, gewoon met de snijmachine.
Dat gaat prima. Ik heb altijd ongeveer 200gr aan plakken.
Je bakt ze als een eitje, net zo snel en je hebt alleen maar “buitenkant”.
Mijn eigen maaltijd: Biefstukplakken met daarna
Cactusvijgen, Ananas en Meloen
 
 
MAKEN
Pan op het vuur. Klont echte boter, Olijfolie erbij en een beetje kokosolie.
Hierin gooi ik een flinke scheut Ketjap, een eetlepel Komijn, 2 flinke thee lepels Koenjit. Dit laatste mag ook Kerrie zijn.
 
Koenjit is het hoofdbestanddeel van kerrie.
Twee flinke theelepels Sambal. Manis is het fijnst hier.
Voeg je een beetje zout toe, ongeveer een mespuntje.
 
Je hebt nu een beetje dikke smurrie in de pan.
Zet het vuur hoog, even wachten en de plakken biefstuk er in bakken. Af en toe omdraaien. Je bakt ze klaar in ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Laat ze uitlekken voor je ze er helemaal uit haalt maar wat van die donkere komijn smurrie erop is erg lekker. Jammie.
 
Als alle plakken gebakken zijn bewaar ik de pan in de koelkast. Het is namelijk erg lekker om er op een ander moment eitjes in te bakken, of gehakt.
 
Koenjit is het hoofdbestanddeel van kerrie.
Kijk hier voor het vele goede nieuws over Curcuma.