recepten-7

Recepten

BOEKWEITPAP
 
Deze manier van boekweitpap maken levert naar mijn ervaring de lekkerste pap op. Erg voedzaam.
Zorg dat u de VLOKKEN heeft. Zie foto onder.
boekweitpap
Boekweit - De plant
Wat heb je nodig
 
Volle melk                  4 kopjes
Boekweitvlokken       1 kopje
Echte boter                Flinke klont, blokje van 3x3cm bv
Honing                       3-4 eetlepels
Zout                          Een houten lepel
boekweitpap2
Boekweit - De zaden
Recept
Eerst 4 kopjes volle melk aan de kook brengen.
Als de melk eerst kook dan heb je veel minder aangekoekte boekweit later. Vlam terug op kleine stand.
Dan langzaam 1 kopje boekweitvlokken erbij. Blijven roeren.
Je ziet dat het dikker wordt.

Snufje zout erbij, 2x wat je tussen duim en wijsvinger kunt houden. Dat is weinig maar het scheelt enorm op de smaak. Iets meer zout en het wordt snel vies!
Laat het even pruttelen zodat de melk gebonden wordt.
Blijf een beetje roeren.
 
Nu komt de honing en echte boter, maar die willen we niet te erg verhitten. Dat zou jammer zijn van veel nuttige voedingstoffen.
Dus ik koel de pap eerst af door hem in de gootsteen te zetten waar een flinke laag koud water in staat.
Pannetje bewegen en inhoud doorroeren want alleen de wand koelt af. Helemaal afkoelen doet hij zeker niet maar daardoor smelt de boter nog als je die in de pap duwt.
De boter is een klont zoals een blokje van 3x3cm
Honing erdoor roeren. Drie eetlepels, of vier.
Goed roeren en je hebt een machtig en erg voedzaam ontbijt.
Geplette_Boekweit
Boekweit - Geplette vlokken
Recept
Eerst 4 kopjes volle melk aan de kook brengen.
Als de melk eerst kook dan heb je veel minder aangekoekte boekweit later. Vlam terug op kleine stand.
Dan langzaam 1 kopje boekweitvlokken erbij. Blijven roeren.
Je ziet dat het dikker wordt.

Snufje zout erbij, 2x wat je tussen duim en wijsvinger kunt houden. Dat is weinig maar het scheelt enorm op de smaak. Iets meer zout en het wordt snel vies!
Hier kun je heel lang mee de dag in. Boekweit is geen graan, het bevat geen gluten. Het valt bij iedereen erg vriendelijk op maag en darmen. Dit is echte oud Hollandse kost.
Het is in de vergetelheid geraakt maar het bevalt iedereen.
De vlokken kun je altijd krijgen in de natuurvoeding winkels.
 
 
Hier wat interessante info over Boekweit