Eerst Fiberhusk in lauw water even doen.
Laten ‘oplossen’. Dan alles bij elkaar doen.
Eén min op de lage stand mixen en minstens 5 minuten op de hoge stand. Deeg plakt niet / nauwelijks meer aan de deeghaak als het goed is, anders nog iets langer.
Bakblik invetten met echte boter.
Het deeg in het bakblik op de verwarming 90min laten rijzen.
Het moet echt groter worden.
35 min in oven 230 graden (onder + boven warmte).
3- BROOD BAKKEN – Met de broodbak machine.
Ik doe dat met gebuild tarwemeel en 1/4 rogge.
Het rogge maakt het brood prettig zacht.
1/4 is de maximum hoeveelheid rogge waarmee je nog een brood krijgt dat niet uit elkaar valt.
Dit is een beproefd recept. Let op de verhoudingen.
Wat ik doe is de tijdschakelaar zo zetten dat s’morgens het brood klaar is. De hoeveelheden hebben betrekking op het kleinst mogelijke brood. Er moet minimaal 300 gram meel in zo’n machine. Vanuit dit recept zelf experimenteren.
Doe de ingrediënten op deze volgorde in de bakmachine
Gebuild tarwemeel 225 gram
Verse Gist Het volume van 3 dobbelstenen.
Maak fijn met de hand en verstrooi de stukjes over het meel.
Of gebruik droge gist 5 gram
Roggemeel 75 gram
Hiervan krijg je een zacht brood.
Honing 3 Eetlepels
Suiker (3 afgestreken EL) is prima en makkelijker maar dat heb ik nooit in huis.
Olijfolie 3 eetlepels
Zout 1 afgestreken T-lepel = 2,5 gram
Niet minder gebruiken!
Water 180 milliliter
Giet dit er voorzichtig bij, je wilt nog niet dat het al mengt.
Gebruik precies deze hoeveelheid. Ik heb gemerkt dat maar iets meer een te vochtig brood maakt.
EXTRAS naar behoefte
Hazelnoten 2 handen, andere noten kunnen ook.
Pijnboompitten 1 hand
Gebruik het langste programma van de machine.
4- TEFF BROOD BAKKEN
Twee sneeën Teff met roomboter en (pinda)kaas en je zit vol. Teff heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Het is laag glycemisch en bevat geen gluten.
Combineer dit met fruit en volle melk.
Dit recept is onder sporters ontstaan.
Recept
250 ml water Hier moet je precies zijn.
4 eieren (met dooier)
1 eetlepel olijfolie
1 Eetlepel suiker
De gist zet de suiker om en “blaast” het brood op met de afvalstof CO2.
Beetje zout Niet te weinig want dan smaakt brood erg vies. Bv 2 á 2.5 gram.
450 gram Teff Meel
50 gram roggemeel Daarvan krijg je een zachter brood. Het mag maximaal 1/4 rogge zijn.
6 gram droge gist.
Beter werkt verse gist (natuurwinkel, soms je bakker) dan heb je ongeveer 4 gram nodig.
Gebruik het langste programma op je machine.