recepten-7

Recepten

BOEKWEITPAP (Met / Zonder melk)
 
Deze manier van boekweitpap maken levert naar mijn ervaring de lekkerste pap op. Erg voedzaam.
Zorg dat u de VLOKKEN heeft. Zie foto onder.
boekweitpap
Boekweit - De plant
Wat heb je nodig
 
Volle melk                  4 kopjes
Boekweitvlokken       1 kopje
Echte boter                Flinke klont, blokje van 3x3cm bv
Honing                       3-4 eetlepels
Zout                          Een houten lepel
boekweitpap2
Boekweit - De zaden
Recept
Eerst 4 kopjes volle melk aan de kook brengen.
Als de melk eerst kook dan heb je veel minder aangekoekte boekweit later. Vlam terug op kleine stand.
Dan langzaam 1 kopje boekweitvlokken erbij. Blijven roeren.
Je ziet dat het dikker wordt.

Snufje zout erbij, 2x wat je tussen duim en wijsvinger kunt houden. Dat is weinig maar het scheelt enorm op de smaak. Iets meer zout en het wordt snel vies!
Laat het even pruttelen zodat de melk gebonden wordt.
Blijf een beetje roeren.
 
Nu komt de honing en echte boter, maar die willen we niet te erg verhitten. Dat zou jammer zijn van veel nuttige voedingstoffen.
Dus ik koel de pap eerst af door hem in de gootsteen te zetten waar een flinke laag koud water in staat.
Pannetje bewegen en inhoud doorroeren want alleen de wand koelt af. Helemaal afkoelen doet hij zeker niet maar daardoor smelt de boter nog als je die in de pap duwt.
De boter is een klont zoals een blokje van 3x3cm
Honing erdoor roeren. Drie eetlepels, of vier.
Goed roeren en je hebt een machtig en erg voedzaam ontbijt.
Geplette_Boekweit
Boekweit - Geplette vlokken
Recept
Eerst 4 kopjes volle melk aan de kook brengen.
Als de melk eerst kook dan heb je veel minder aangekoekte boekweit later. Vlam terug op kleine stand.
Dan langzaam 1 kopje boekweitvlokken erbij. Blijven roeren.
Je ziet dat het dikker wordt.

Snufje zout erbij, 2x wat je tussen duim en wijsvinger kunt houden. Dat is weinig maar het scheelt enorm op de smaak. Iets meer zout en het wordt snel vies!
Hier kun je heel lang mee de dag in. Boekweit is geen graan, het bevat geen gluten. Het valt bij iedereen erg vriendelijk op maag en darmen. Dit is echte oud Hollandse kost.
Het is in de vergetelheid geraakt maar het bevalt iedereen.
De vlokken kun je altijd krijgen in de natuurvoeding winkels.
 
 
Hier wat interessante info over Boekweit

BOEKWEITPAP MAKEN ZONDER MELK

Gebruik een Literpak Oat Vanilla melk. Havermelk met vanillesmaak dus. Iest anders kan ook maar met deze vind ik het een prima pap en lekker. Doe de hele liter in de pan met ietsje zout. Zoutvaatje 3x schud bewegingen. Weinig zout maakt het lekker, iets teveel en het smaakt echt niet lekker meer. Boekweit bindt niet zo fijn als bv haver(mout).

De oplossing is of: Roer er 2 eetlepels gelatine door de pap en voeg straks 5 scheppen havermout toe nadat je de boekweit hebt toegevoegd.

Let op: de gelatine roert er alleen fijn doorheen als het nog koud is.
Er hoeft niets anders bij maar dan heb je een iets dunnere pap. Misschien is dat zelfs je voorkeur. Aan de kook brengen en regelmatig blijven roeren.

Nu pas 12 eetlepels Boekweit grutten toevoegen.
De gruten moeten volgens de verpakking eerst gewassen worden tot het waswater niet meer wit is. Ik was het even in een pannetje. En dan gooi ik het in een handvergiet.
Door het wassen is de boekweit natter en bindt minder goed. Vandaar de haver en gelatine. Roeren en laten pruttelen. Totaal ong. 8 minuten.
Als je melk gebruikt dan bindt de boekweit vanzelf. Nu met deze Havermelk versie lijkt niet te lukken maar als het afgekoeld is zorgt de gelatine voor een stevig papje.
Roer er één flinke eetlepel jam doorheen als het nog warm is.
En eventueel een flinke hand rozijnen.
Laten afkoelen.

Met de jam zoet je het nét iets aan, wat nodig is, en krijgt het een fijne bessen of frambozen smaak. Bewaren in de koelkast. Het stijft verder op door de gelatine en de haver. Opwarmen kan makkelijk maar koud eten is ook lekker.